קרוספיט (ובאנגלית: CrossFit) היא שיטת אימונים שייצר גרג גלסמן, מתעמל אמריקני, בשנת 1996. אימוני השיטה מורכבים מאימוני כוח וסיבולת וכוללים הרמת משקולות, אימון אינטרוולים בעצימות גבוהה, התעמלות בשילוב מכשירים ותרגילים אירוביים. בעולם קיימים למעלה מ-10,000 מועדונים רשמיים המתמחים בסוג זה של אימון (וקרויים "בוקס"). בישראל קיימים מעל ל-60 מועדונים רשמיים המציעים את השיטה.
עקרונות אימון קרוספיט
שיטת קרוספיט מגדירה עשר יכולות פיזיות כאשר הכושר הגופני מוגדר בהתאם לרמה של כל אחת מהתכונות האלו אצל המתאמן – ומטרת האימון לשפר אותן:
- סיבולת לב-ריאה: העברת חמצן יעילה
- סיבולת שריר: התמדה במאמץ גופני ממושך
- כוח: דחיקה, דחיפה והרמה של אובייקטים
- גמישות: הגדלת טווח התנועה של המפרקים והחוליות
- עוצמה: הפעלת כמה שיותר כוח במינימום זמן
- מהירות: השלמת תנועה ביעילות
- קואורדינציה: ביצוע מספר תנועות בו זמנית בחלקי הגוף השונים
- זריזות: מעבר מהיר בין תנועות
- שיווי משקל: שליטה במיקום הגוף
- דיוק: שליטה בכיוון התנועות
אימוני קרוספיט שמים דגש מיוחד על הקהילתיות, כאשר האימונים מבוצעים בקבוצה על פי רוב. כמו כן קהילת המתאמנים בקרוספיט עושה שימוש במונחים לאלמנטים שונים באימון, כדוגמת:
- WOD – Workout of the Day
- AMRAP – As Many Rounds as Possible
- Hero WODs – אימונים מאתגרים לזכר אנשי צבא וביטחון
- Benchmark WOD – אימוני מדד מיוחדים
על מנת להפוך למאמן קרוספיט מוסמך, יש לבצע סדרה הכוללת ארבע רמות אימון, כאשר במרבית מועדוני האימונים נדרש המאמן להיות לפחות בעל רמה 1.
משחקי הקרוספיט
החל משנת 2007 מתקיימים בארה"ב משחקי הקרוספיט. המשחקים כוללים: תחרות פתוחה, תחרויות אזוריות והמשחקים. מטרתם של המשחקים לקבוע מי האישה, גבר או צוות בעלי הכושר הטוב ביותר. במסגרת התחרות הספורטאים נדרשים לבצע בזמן המהיר ביותר מספר אלמנטים. המשחקים מתקיימים במדיסון, ויסקונסין. התחרויות האזוריות מתקיימות לפי חלוקה של תשעה אזורים:
- המזרחי (מזרח קנדה וצפון מזרח ארצות הברית)
- האטלנטי (דרום מזרח ארצות הברית)
- האמצעי (מרכז ארצות הברית)
- הדרומי (דרום מערב ודרום מרכז ארצות הברית)
- המערבי (מערב קנדה והחוף המערבי של ארצות הברית)
- אמריקה הלטינית (מרכז ודרום אמריקה)
- התיכוני (דרום אירופה, אפריקה והמזרח התיכון)
- הפסיפי (אסיה, אוסטרליה)
- אירופה
צוותים ויחידים ישראלים משתתפים במשחקי הקרוספיט החל מ-2011 (יחידים) ו-2012 (צוותים). אף נציג ישראלי לא עבר את שלב התחרות האזורית בקטגוריית הבוגרים.
אימוני גיבורים
אימוני גיבורים, המכונים (Hero WODs), הם חלק מהאימונים היומיים בשיטה. מטרתם של האימונים היא לחלוק כבוד לנופלים מכוחות הביטחון באמצעות מאמץ פיזי. אימונים אלה מוגדרים כיותר אינטנסיביים וכוללים מספר גדול של חזרות. אימוני גיבורים נהוגים גם בישראל, לזכרם של חללי צה"ל והמשטרה. כל אחד מהאימונים מוקדש לאיש כוחות הביטחון שנפל בעת מילוי תפקידו.
אתר שיטת קרוספיט | עמוד הפייסבוק – שיטת קרוספיט | עמוד האינסטגרם – שיטת קרוספיט
צילום תמונה ראשית: מתוך אתר pexels