במשך כל חיינו הגוף שלנו נושא אותנו ולמעשה משמש אותנו בכל פעולה. תפקודו של הגוף הוא כה מובן מאליו שלעתים אנו שוכחים כי גם חלקיו עלולים להשחק. שחיקת סחוס, הנפוצה בעיקר בקרב אנשים בני הגיל השלישי, מהווה גורם עיקרי לכאבי מפרקים. אמנם לא ניתן לרפא תופעה זו, אך הבשורות הטובות הן כי ניתן להקל עליה בצורה ניכרת באמצעות פעילות גופנית.
תפקידו של הסחוס בגופנו
סחוס הוא רקמה חלקה וגמישה העוטפת את קצות העצמות, אשר תפקידו לאפשר תנועה של המפרק (החיבור בין שתי העצמות) ללא חיכוך ישיר בין העצמות, באמצעות נוזל המופרש ממנו בזמן תנועה. כמו כן, הוא משמש גם כבולם זעזועים.
מהם הגורמים לשחיקת סחוס?
ישנן סיבות רבות הגורמות לשחיקה של הסחוס בגוף. כאשר הוא נשחק התנועה שאנו עושים יוצרת חיכוך ישיר בין שתי העצמות. השחיקה נפוצה בעיקר במפרקים המרכזיים המשמשים לתנועה, ביניהם גם מפרק הברך והירך, משום שעליהם יש עומס גדול. התופעות העיקריות המאפיינות מצב זה הן: דלקת, כאבים, רגישות וקושי להניע את המפרקים.
להלן הגורמים העיקריים לשחיקה:
- גיל – נפוצה בעיקר אצל אנשים מעל גיל שישים. ככל שהגוף מזדקן, בניית הסחוס איטית יותר ביחס לתהליך השחיקה הטבעי.
- נוזלים בגוף – ככל שאנו מתבגרים הגוף מכיל פחות נוזל ואינו עמיד כבעבר, כך העצמות שלנו נותרות חשופות.
- משקל יתר – מגביר את העומס על המפרק.
- מין – נשים סובלות מן התופעה יותר מגברים בעיקר בגלל המבנה האנטומי השונה.
- תורשה – כל אחד מאתנו נושא את המטען הגנטי אתו נולד, חלקנו סובלים מבעיות ומחלות שונות משום שהם בגנים שלנו.
פעילות גופנית – כיצד היא מסייעת לנו?
כפי שנאמר, שחיקת סחוס הינה מצב בלתי הפיך, אך ניתן להקל על התסמינים בצורה ניכרת באמצעות פעילות גופנית. יתרונותיה העיקריים הם: האטת תהליך השחיקה והפחתת הכאב ושיפור טווח התנועה במקרה של נוקשות.
האטת תהליך השחיקה – פעילות גופנית מזרזת את קצב הלב ובכך מגבירה את זרימת הדם לכל הגוף, כולל המפרק הפגוע. כתוצאה מכך, קרום הסחוס נחשף לתוספת חמצן וחומרים מזינים המאטים את תהליך השחיקה. מעבר לכך, תרגילי חיזוק יסייעו לשמור ואף לשפר את כוחם של השרירים שבאזור המפרק ויעניקו לו תמיכה, יפחיתו מן הלחץ המופעל עליו ויגנו עליו מפגיעה נוספת.
הפחתת כאב – חיזוק השרירים על ידי הפעילות הגופנית יפחית את רמת הכאב ותחושת חוסר הנוחות. כמו כן, תרגילים אירוביים מתונים יסייעו לירידה במשקל, הפחתת הלחץ ושיפור בתחושת הכאב.
שיפור טווח התנועה – טווח תנועה פירושו יכולת המפרק לבצע תנועות מלאות על פי המבנה הטבעי. נוקשות המפרקים מאפשרת טווח תנועה מצומצם מאוד, אך ביצוע תרגילי גמישות הכוללים תנועות ומתיחות קלות מגדילות את הטווח וחזרה עליהם מדי יום תשמור ואף תשפר את גמישותם ובכך תסייע למנוע את הכאבים.
הפעילויות המומלצות
לא כל פעילות גופנית מתאימה במצב של שחיקת סחוס. חשוב להתאים את הפעילות למקום הפגוע. הנחת הבסיס היא שיש לבחור בפעילות אשר אינה מפעילה לחץ כבד ולהשתדל לשמור על עבודה מתונה. הפעילויות המומלצות ביותר הן: רכיבה על אופניים, הליכה, שחיה, יוגה ופעילויות דומות.
מתי להתייעץ עם אורטופד לגבי ניתוח?
ישנם מצבים בהם השחיקה מגיעה לדרגה בה לא ניתן לסייע עוד באמצעים שאינם פולשניים. הכאב גובר, איכות החיים נפגמת ופעולות שגרתיות הופכות לאתגר. במקרים כאלה מומלץ להתייעץ עם רופא אורטופד מומחה לגבי ניתוח החלפת המפרק. כיום ניתן להחליף את המפרקים במפרק מלאכותי אשר ישפר את טווח התנועה, יפחית משמעותית את הכאבים וישפר את איכות חייו של המטופל.