כחלק מהעבודה על האתר הזה יוצא לי לקרוא המון על חומרי גלם שעושים טוב לגוף ולנפש. כאלה שמלאים בערכים תזונתיים מעולים. בין אם הם מוגדרים כסופר פוד בגלל יתרונות תזונתיים רבים, ובין אם יש בהם הרבה ויטמנים ומינרלים אבל הם לא בהכרח סופר פוד, מדובר בחומרי גלם שבהחלט עושים רק טוב. השאלה היא רק איך ואיפה לשלב אותם בתזונה היומית.
כמה מאותם חומרי גלם שייכים לעולם הירוקים, שנחשבים כסופר פוד מדהים. בינהם תוכלו למצוא עשבי תיבול, תרד ועוד שלל עלים ירוקים. בספר שנקרא "סופרפוד – שער למטבח חדש" של אומינה (מומלץ מאוד) היא מסבירה שהעלים הירוקים הם המזון הראשוני, הבסיס לפירמידת המזון ושהם משמשים בתרבויות רבות גם כצמחי מרפא.
בין שלל היתרונות שלהם – הפחתת סיכון למחלות לב, הפחתת סיכון לסרטן, איזון סוכר בדם, עזרה בירידה במשקל, הפחתת חומציות בדם ובקיבה סילוק רעלים ועוד.
ובגזרת הערכים התזונתיים? העלים הירוקים עשירים בחלבון, כלורפיל, סיבים תזונתיים, מגנזיום, סידן, ברזל, חומצה פולית ועוד המון ערכים אחרים.
הפלאפל שלפניכם, שנולד מרצון למצוא ארוחת צהריים טעימה ומשביעה אבל גם מאוזנת ובריאה, מלאה באותם עלים ירוקים אליהם התווספו טחינה גולמית – אני השתמשתי כאן בטחינא שהיא טחינה ללא קלייה של השומשום וללא קילוף של הגרעין. הטחינה הזאת קצת יותר מרירה וסמיכה, ומרגישים בה את הקליפות הקטנטנות, והיא נהדרת ממש. אפשר כמובן להשתמש בכל טחינה גולמית אחרת שאתם אוהבים להכנת פלאפל. וכמובן גרגירי חומוס ומעט שמן זית.
המלצה שלי – הכינו את תערובת הפלאפל הזאת פעם בשבוע והקפיאו במקפיא בשקיות במנות קטנות יחסית. בכל פעם כשתרצו קציצות פלאפל פשוט תפשירו את התערובת בחוץ למשך 30 דקות ותכינו ממנה ארוחה מעולה וטרייה. וכן, אפשר גם להכין כבר את הקציצות פלפאפל ולהקפיא ורק לחמם בתנור לפני שרוצים לאכול.
ו-3 הערות אחרונות וחשובות:
- אפשר לאפות או לטגן את קציצות הפלאפל האלה. הסברתי את זה בשלבי ההכנה.
- שימו לב שמתחילים את ההכנה לילה קודם בהשרייה של גרגירי החומוס.
- יש כאן כמות קטנה מאוד של קמח והיא לא תמיד הכרחית. מאוד תלוי בתערובת שתצא לכם. למה יש שוני מאחד לשני? כי יש כאלה ששוטפים את הירקות ומכניסים קצת מים ויש חומוס שסופח טיפה יותר נוזלים ולכן לעיתים התערובת יוצאת רכה מדי וצריך טיפל'ה קמח כדי לייצב אותה. אם אתם רוצים לחסוך אותו, פשוט הקפידו לא להכניס מים של החומוס או של שטיפת הירוקים בזמן הטחינה ואז לא תצטרכו קמח בכלל. אם כי הוא כאן בכמות קטנה אז הוא מעולה לביטחון ?
פלאפל סופר פוד עם מלא ירוקים
קציצות פלאפל עם מלא ירוקים, טחינה מלאה וגרגירי חומוס. סופר פוד במיטבו!
מצרכים
- 1 כוס גרגירי חומוס מושרים לילה שלם בהמון מים
- 1/2 חבילה עלי תרד (כוס שלמה אחרי קיצוץ) עלי תרד טריים
- 1/2 צרור עלי כוסברה
- 1/3 צרור עלי פטרוזיליה
- 1/3 צרור עירית
- 1/2 פלפל צ'ילי ירוק או אדום
- 1 בצל לבן קלוף
- 3 שיני שום קלופות
- 1/2 כפית סודה לשתייה
- 3/4 כפית מלח
- 3/4 כפית כמון או בהרט
- 1 כף שמן זית
- 1 כף טחינה גולמית
- 3 כפות קמח חומוס או קמח כוסמין או קמח לבן
אופן הכנה
-
מסננים את החומוס היטב מכל הנוזלים וטוחנים במעבד מזון או במטחנת בשר עד למרקם גרגירי שמזכיר בורגול. מעבירים לקערה גדולה.
-
באותה קערה של מעבד המזון טוחנים את כל שאר המצרכים (פרט לקמח) עד שנוצר ממרח. זה בסדר אם הוא לא חלק לגמרי העיקר שאין חתיכות גדולות של בצל או שום. מעבירים לקערה עם החומוס הטחון.
-
מערבבים את התערובת ומחליטים אם להוסיף קמח. איך מחליטים? הכי פשוט. עם ידיים רטובות מנסים ליצור כדור בגודל 3-4 ס"מ (קצת יותר גדול ממטבע של 10 שקלים). אם אתם מצליחים, גם אם התערובת רכה, והיא צריכה להיות רכה, אז לא צריך קמח. אם היא נוזלית תוסיפו קצת קמח ותערבבו.
-
מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ומתיזים תרסיס שמן או מברישים בשמן זית. בבקשה לא לדלג על השלב הזה.
-
מניחים כף מהתערובת או יוצרים כדורים עם ידיים רטובות ומניחים על התבנית עם מרווח של 2 ס"מ מאחד לשני. מתיזים מעט תרסיס שמן גם מעל.
-
בשלב הזה אפשר לבחור אם להשאיר אותם עגולים ושמנמנים או לפחוס מעט עם היד (אבל מעט) ואז יצאו קציצות ולא כדורים.
-
אופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 15-20 דקות או עד שהם מתחילים להזהיב. חשוב להפוך באמצע האפייה כדי ששני הצדדים יקבלו הזהבה.
-
וכן, אפשר גם לטגן, אבל לא בשמן עמוק. פשוט שמים קצת שמן זית במחבת ומטגנים כמו שמטגנים קציצות.
הערות ושדרוגים
- במקום פטרוזיליה אפשר כוסברה ולהיפך.
- במקום עירית אפשר בצל ירוק או לוותר.
- לא, אי אפשר גרגירי חומוס מבושלים, הם רכים מדי ואנחנו צריכים כאן מרקם יציב וקשה כדי שיצאו פלאפל פריכים.
- לא חייבים פלפל צ'ילי חריף אבל מאוד מוסיף.
18 תגובות
להשרות כוס גרגירים או להשתמש בכוס מושרית (יש הבדל בגודל..)
שאלה נהדרת 🙂 כוס גרגירים יבשים לפני השרייה
אפשר להשתמש עם חומוס שימורים?
מהמם! ממש טעים ומשביע. הכנתי עם תרד קפוא לקיצור תהליכים ויצא מעולה.
ממש ממש שמחה לשמוע. תודה שחזרת לשתף.
לא בעייתי לבטן לאכול חומוס לא מבושל?….
אם משרים אותו זה לא בעיה, הוא כמובן גם אפוי אחרי ההשרייה
היי רחלי, כמה גרם חומוס אחרי השרייה? יש לי חומוס מושרה מוקפא . לא זוכרת כמה כוסות השריתי..
מתנצלת על התשובה המאוחרת, הסתדרת בסוף?
טעים בטירוף! מתכון מושלם
ממש ממש שמחה שאהבת
זה בסדר, עדיין לא הכנתי 🙂 אבל אשמח לתשובה. אין לי חומוס אחר להשרייה כרגע
גם אני אשמח לדעת כמות של חומוס אחרי השריפה..
אפשר לבשתמש בגרגרי חומוס של סנפרוסט קפוא , לא מושרים ?
אם כן, מה הכמות ? תודה רבה
אפשר להשתמש ב-2 כוסות חומוס של סנפרוסט
אפשר להשתמש בחומוס קפוא? אם כן באיזה כמות והאם לטחון קפוא או מבושל?
תודה
היי רחלי, נשמע נפלא! שתי שאלות לי אלייך:
1. האם ניתן להקפיא את הקציצות לפני האפייה ולהכין אותן במועד מאוחר יותר? או שאולי עדיף להקפיא אחרי האפייה?
2. האם יש לך איזשהו רעיון לדרך שבה ניתן להכין את הקציצות הללו בלי מעבד מזון? האם בלנדר מוט יעבוד לדעתך?
תודה רבה וסוף שבוע רגוע ?
טעים בטירוף! ממש פלאפל אמיתי. היום מכינה פעם שניה, ברור שבכמות כפולה להקפאה 🙂 תודה!