לא כולנו מודעים לצרכיו של הגוף בכדי לקיים אורח חיים בריא ונכון מבחינה תזונתית. בכדי לספק לגוף חומרים הנחוצים לו, חלקנו נוטלים תוסף תזונה אחד או יותר במהלך היום, אותו ניתן לרכוש בבתי המרקחת ורשתות הפארם, ונוטלים אותו על פי המינון המצוין על גבי האריזה. במאמר זה נביא לפניכם מידע לגבי תוספי התזונה, מה הם ומה תפקידם וחשיבותם.
מהם תוספי תזונה, ומה תפקידם?
תפקידם של תוספי התזונה לספק לגופנו חומרים אשר אינם נספגים בכמות מספקת מן המזון שאנו אוכלים. הם כוללים ויטמינים, מינרלים, צמחי מרפא, חומצות שומן, חומצות אמינו וכן הלאה, ניתן לצרוך אותם במספר דרכים: נוזלים, כדורים, כמוסות, אבקות ועוד. כמו כן, הם מוצעים במגוון מינונים ובשילובים שונים. טרם השימוש בהם יש להיוועץ עם רופא אשר יחליט מהם התוספים המתאימים והמינון המומלץ.
סוגי תוספי תזונה
ישנם סוגים שונים של תוספים. כל אחד מהם ממלא תפקיד שונה ומספק מענה לצורך בריאותי אחר. הנה הנפוצים שבהם:
ויטמינים – חומרים אורגניים אשר אינם נוצרים בגוף ולכן נצרכים מן המזון שאנו אוכלים. לויטמינים תפקיד מכריע בפעילות התקינה של הגוף. לדוגמה: ויטמין די המסייע לחיזוק העצמות באמצעות שיפור ריכוז סידן וזרחן בגוף. עוד עוזר ויטמין די במניעת דיכאון ותורם לחילוף החומרים.
מינרלים – יסודות כימיים המסייעים לתפקוד הגוף בצורה תקינה. גם אותם גופנו אינו מייצר ולכן יש לצרוך אותם באמצעות תזונה. כגון: סידן וברזל.
צמחי מרפא – הם תוספי מזון צמחיים המשמשים למטרות רפואיות. למשל כורכום המכיל את רכיב הכורכומין – נוגד חימצון ואנטי דלקתי מדרגה ראשונה, מסייע במחלות מפרקים, מחלות לב וכלי דם.
אומגה 3 – חומצת שומן המופקת בעיקר מדגים אך מגיעה גם ממקור צמחי כמו מרווה ופשתן. תפקידה להגן בפני מחלות לב וכלי דם ומניעת שבץ מוחי ואף סרטן.
קו אנזים Q10 – חומר שומני המסייע בטיפול במחלות לב ויתר לחץ דם, מפחית מחלות חניכיים ותורם לשיפור במחלת הסוכרת.
פרוביוטיקה – תפקידה העיקרי לשפר את פעילות מערכת העיכול ומניעה של זיהומים במערכת הרבייה הנשית.
שילוב תוספי תזונה בתפריט היומי
תוספי התזונה והויטמינים לבדם אינם מרפאים את הגוף. הם מתווספים לתפריט התזונתי על מנת לסייע לו לשפר את בריאותנו הכללית ולהעלות את רמת האנרגיה, לתמוך במערכת החיסון ולהפחית סכנות להתפתחות מחלות.
הם אמנם מספקים השלמה למזונות שאנו אוכלים, אך אינם מהווים תחליף לתזונה בריאה. שפע של פירות וירקות, דגנים מלאים, חלבונים בכמות מספקת ושומנים בריאים יכולים לספק את כל הנדרש לבריאות תקינה. עם זאת, שילוב תוספי התזונה יספק הגנה ראויה במקרה של חוסר בתוספים.
שילובם בתפריט היומי תלוי בנתונים האישיים של כל אדם.
גיל – ככל שאדם מתבגר גופו יזדקק לתוספת חומרים. לדוגמה: סידן לחיזוק העצמות.
מין – לנשים וגברים צרכים שונים בנטילת תוספים שונים. נשים למשל, זקוקות לכמות ברזל גבוהה יותר בשל איבוד דם במחזור החודשי.
משקל גוף – יכול להשפיע על המינונים הנדרשים לצריכה יומית.
מבנה התזונה היומי – אכילת מזון בריא ומאוזן תפחית את הצורך בנטילת תוספי מזון.
רמת פעילות גופנית – אנשים המבצעים פעילות גופנית מאומצת זקוקים לויטמין די לחיזוק העצמות וקו אנזים Q10 אשר יסייע בהפחתת כאבי שרירים.
תרופות הניטלות דרך קבע – תוספי תזונה שונים משפיעים על פעילות התרופות ולכן חשוב להיוועץ עם הרופא המטפל בטרם נטילתם.