את מה שההודים יודעים כבר אלפי שנים העולם מתחיל אט אט לגלות בשנים האחרונות – כורכום, שנפוץ בעיקר במטבחי הודו, הוא אחד המתנות הגדולות ביותר שהעניק הטבע והוא גדל כשיח רב שנתי ממשפחת הזנגביל (ולכן גם דומה לו) שאת שורשיו הצהובים ניתן לצרוך בדרכים שונות ומגוונות בין אם כחלק מתערובת הקארי, החוואייג' או לבדו כנותן הטעם והצבע הדומיננטי.
מחקרים שפורסמו לאחרונה מגלים כי כורכום, שיש המכנים אותו, הזעפרן ההודי, עשיר ביתרונות בריאותיים ולצד טעמו המשובח הוא גם עוזר בחיזוק הגוף.
אגב, גוגל הכריזו ממש לא מזמן על כורכום ככוכב העולה לשנת 2018-2019 ולנו לא נותר אלא להצטרף.
אז איך כדאי לצרוך כורכום ומה כל כך בריא
- הרכיב הפעיל והחשוב בכורכום הוא כורכומין, תוכלו אף למצוא אותו בכמוסות, והוא ידוע כאנטי דלקתי, נוגד חמצון וחזק פי 8 מויטמין E ו-C. תכונות אלא אף מסייעות לו להילחם נגד דלקות עיניים, מחלות מעי, דלקות גרון ודלקות מפרקים ואף טרשת נפוצה.
- כורכומין מפחית את הסיכוי להיווצרות של קרישי דם ולכן טוב ללב ולטרשת העורקים בשל היתרון שלו במניעת הצמדות של טסיות דם.
- מחקרים שנעשו לאחרונה אף הראו כי כורכומין עוזר בהאטת ההתקדמות של מחלת האלצהיימר והדמנציה בשל העובדה שיש קשר בין המחלה להתפתחות מנגנון דלקתי. בנוסף, הפעילות האנטי דלקתית שבו משפרת את הזיכרון והתפקוד המוחי של חולי אלצהיימר ודמנציה.
- ברפואה הסינית כורכום נחשב כמזרים דם ולכן עוזר לאיזון ההורמונלי.
- כורכומין נחשב כיעיל בדיכוי גידולים ממאירים ובמניעה וטיפול במחלת הסרטן בשל היותו נוגד חמצון עוצמתי.
- רבים טוענים כי הכורכום מסייע לירידה במשקל בגלל רכיבים המסייעים להגדיל את ייצור מיצי המרה – דבר העוזר לעיכול שומנים.
- אכילת כורכום באופן קבוע יכולה להפחית את ההיווצרות של הכולסטרול הרע ולהגביר את הכולסטרול הטוב. 2 גורמים חשובים במניעת מחלות לב ושבץ.
- כורכום עוזר לשפר את רמות הסוכר ואת פעילות האינסולין.
- לכורכומין השפעה מדהימה על איברי מערכת העיכול והוא מזרים דם בכבד, במעי ובקיבה, מגביר את קצב חילוף החומרים (מה שעוזר בתהליך ירידה במשקל) ועוזר במחלות כמו קרוהן וקוליטיס. כל אלה גורמים לו לסייע המון בתהליך של ניקוי רעלים מהגוף.
- מחקרים שפורסמו מראים כי לכורכומין השפעות מדהימות נגד דכאון והוא יעיל לפחות כמו כדורים נוגדי דכאון.
איך צורכים כורכומין?
כורכום נצרך או בצורתו הטבעית כשורש או כאבקה אותה מפיקים מן השורש הצהוב/כתום כאשר החומר הפעיל נקרא כורכומין והוא מהווה כ-3% בלבד מהשורש.
בשל ההבנה כי פעילות הכורכומין חשובה ויש לצרוך כמות גבוהה ממנו מעבר לתיבול היומיומי תוכלו גם למצוא אותו בתוספי תזונה רבים בצורת כדורים או נוזל.
על מנת לצרוך את הכורכומין בצורה מיטבית, ובשל העובדה כי הוא אינו נספג טוב במערכת העיכול כי הוא אינו מתמוסס היטב במים, מומלץ לצרוך אותו על בטן ריקה לפני ארוחת הבוקר.
אופציות לשילוב כורכום בתזונה – כתבלין לתוספות כמו קינואה, אורז או בורגול. בתוך משקאות כמו חליטות תה כנותן צבע בקינוחים וקרמים ואפילו כתוך בצקים ומאפים כמו לחם (עדיף מקמח כוסמין). רק שימו לב שמומלץ להשתמש בשורש הכורכום אותו יש לגרד על החלק הדק בפומפייה. אין צורך אפילו לקלוף את הקליפה כי היא דקה ועדינה במיוחד.
>> הנה דרך מעולה להכניס כורכום לאוכל שלכם – מתכון לטחינה כתומה עם שורש כורכום ומיץ תפוזים.