שינה גורמת לתחושת עונג, היא מרעננת את הגוף ומטעינה את המצברים בהמון אנרגיה. שנת לילה איכותית יכולה להשפיע על ההתנהלות של היום כולו, וקשורה באופן ישיר למצבנו הבריאותי.
השפעת השינה או מחסור בשעות שינה על מערכות הגוף
המוח ומערכת העצבים – כשאנחנו ישנים, המוח מתכונן ליום הבא, הוא מכין מסלולים עיצביים חדשים שיאפשרו לנו ללמוד ולזכור מידע במהלך היום. שינה טובה משפרת יכולת למידה ופתרון בעיות. כשאנחנו ישנים מספיק אנחנו מרוכזים יותר במהלך היום, מחליטים החלטות נכונות ואנחנו הרבה יותר יצירתיים.
הלב ומערכת כלי הדם – בזמן שאנחנו ישנים גופנו מתקן נזקים שנגרמים במהלך היום למערכת הלב וכלי הדם. מחסור בשינה לאורך זמן יעלה את הסיכון לחלות במחלות לב, מחלות כליות, עליה בלחץ הדם, סכרת מסוג 2 ושבץ.
מאזן הומונאלי – שינה טובה עוזרת לאזן את הורמוני הרעב שובע בגוף. כשלא ישנים מספיק רמות הורמון הרעב (גרלין) עולות בעוד שרמות הורמון השובע (לפטין) יורדות. מחסור כרוני בשעות שינה יגרות לרעב מוגבר שעלול להוביל לעליה במשקל והשמנה, הוא גם יגרום לעליה ברמות הסוכר בדם שיתרום גם כן להשמנה ולעליה בסיכון לחלות בסכרת מסוג-2.
בזמן שאנחנו ישנים מופרש הורמון גדילה. הורמון זה אחראי על גדילה והתפתחות בילדים ובני נוער, מחסור בשעות שינה משבש את הפרשת ההורמון גדילה ופוגע בהתפתחות תקינה של ילדים ובני נוער.
מערכת החיסון – מושפעת באופן ישיר מאיכות ומשך השינה, מחסור בשעות שינה יפגע ביכולת מערכת החיסון להגן על גופנו מפני וירוסים וחיידקים. אנשים שלא ישנים מספיק נוטים להיות חולים יותר.
על מנת לשמור על מצב בריאותי תקין, מומלץ לישון לפחות 7 שעות רצופות כל לילה.
להתנהלות היום יומית שלנו, השפעה מכרעת על איכות וזמן השינה. על מנת להבטיח שנת לילה רציפה וארוכה, ניתן לבצע מספר פעולות פשוטות במהלך היום.
5 טיפים לשנת לילה איכותית:
לכו לישון והתעוררו בדיוק באותה השעה – כשרוצים לגרום לתינוקות לישון לילה שלם, ממליצים להוריהם לייצר להם סדר יום קבוע. יצירת סדר יום קבוע מאפסת את השעון ביולוגי וגורמת להפרשה טובה יותר של הורמון השינה (מלטונין)., שמעודד שינה עמוקה ואיכותית.
כבו את האור – מנגנון השניה ערות שלנו תלוי בין היתר באור השמש (או בבית באור המנורות). על מנת לאפשר שנת לילה איכותית, וודאו כי אתם הולכים לישון בחושך מוחלט.כבו את האורות, מסכי המחשב והטלויזיה לחלוטין.
הפחיתו את צריכת הקפאין היומית – אתם אולי רגילים לשתות קפה כדי להעיר את עצמכם בבוקר או באמצע יום עבודה מאוד ארוך ומעייף. קפאין הינו סם מעורר, מה שאומר שצריכה מרובה שלו, גורמת לערור מערכת העצבים ומקשה עלינו להירדת בלילה. הפחתת כמויות הקפאין, תגרום לירידה בערעור מערכת העצבים, שתקל על ההירדמות, ותגרום לשנת לילה איכותית יותר.
התאמנו בשעות הבוקר – בעוד שישנה שמועה שאימון בשעות הערב, מעייף אותנו ומסייע להירדם. העובדות הפיסיולוגיות מוכיחות בדיוק את ההפך. אימון בשעות הערב גורם להפרשת אנדורפינים, הורמוני אושר, שגורמים להתעוררות הגוף, ומקשות עלינו להירדם.
הוציאו את הטלפונים הסלולארים מחדר השינה – מרביתנו כבר רגילים להיכנס למיטה עם הטלפון, ולהתעדכן בכל מה שקרה במשך היום דרך רשתות חברתיות או קריאת החדשות. הדבר מקשה עלינו להירדם, מכיוון והוא מסיך את דעתינו ואנו נסחפים לקריאה ארוכה, שמקצצת משמעותית את שעות השינה שלנו. טלפונים גם נוטים לצלצל ולהתריעה במהלך הלילה, מה שגורם להפרעות בשינה הרצופה.
ועכשיו שיש לכם את כל הידע שדרוש, אפשרו לעצמכם לישון שנת לילה טובה. שינה טובה היא מרשם לאיכות חיים.