בשנים האחרונות זרעי צ'יה הפכו לסופר פוד פופולארי בקרב שוחרי הבריאות, בשל היתרונות הבריאותיים שלהם ותכולת ויטמינים ומינראלים גבוה.
זרעי צ'יה גודלו על ידי האצטקים ובני המאיה במרכז אמריקה, שייחסו להם סגולות מרפא רבות. הזרעים נחשבו מקור מצויין לאנרגיה זמינה, לא פלא שהתרגום של צ'יה בשפת המאיה הוא "כוח". בשנים האחרונות התגלה כי לזרעי הצ'יה יתרונת בריאותיים רבים נוספים.
2 כפות זרעים (28 גרם) מכילים 30% מהתצרוכת היומית הדרושה לנו ממגנזיום וזרחן, ו-11 גרם סיבים תזונתיים. הם גם מכילים כמות גבוה יחסית של חומצות שומן חיוניות, בינהן אומגה-3, ויטמין 3 B (ניאצין), B1 (תיאמין) ומינראלים. הם אולי קטנים אבל מפוצצים במרכיבי תזונה בריאים וחיוניים.
הנה 5 סיבות שיגרמו לכם להוסיף זרעי צ'יה לתפריט היומי:
- מאטים נזק לתאי בגוף – בזרעי צ'יה ריכוז גבוה של נוגדי חמצון שמעכב פעילות של רדיקאלים חופשיים שנוצרים בגוף. אותם נוגדי חמצון מאיצים את שיקום העור ומונעים דלקות ונזק מתמשך, ובכך מאיטים את הזדקנות העור בתרם עת. בנוסף הם מונעים מתהליכים סרטניים להתרחש בגוף.
- מגנים על מערכת העיכול – זרעי הצ'יה עשירים בסיבים תזונתיים שלא מתעכלים בגוף. אכילת סיבים תזונתיים חיונית לשמירה על בריאות מערכת העיכול. הסיבים שבזרעים מסיסים במים, הם מתנפחים במערכת העיכול, ומהווים מצע לגידול חיידקים (פרביוטיקה) בריאים ששומרים על מערכת העיכול.
- מפחיתים רמות סוכר בדם – הסיבים התזונתיים שבזרעי הצ'יה מעכבים את ספיגת הסוכר ממערכת העיכול אל תאי הגוף, כך הם מורידים את ספיגת הסוכר ומווסתים את רמות האינסולין בדם.
- עוזרים להפחית במשקל – אכילת סיבים תזונתיים גורמת לתחושת שובע לאורך זמן, ומפחיתה את כמות הנשנושים היומית. הפחתת הנשנושים במהלך היום תעזור לרדת במשקל.
- מגנים על הלב וכלי הדם – זרעי הצ'יה מכילים אומגה-3 שנלחמת בתהליכים דלקתיים בגוף, מפחיתה את רמות הטריגליצרידים ומסייעת להפחית רמות לחץ דם. נוגדי החמצון מפחיתים תהליכי היווצרות של תרשת עורקים, ובכך מגנים על מערכת כלי הדם.
אי אפשר להתעלם מהיתרונות הבריאותיים של זרעי הצ'יה!
הנה כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להוסיף את הסופר פוד לארוחות
לזרעי צ'יה טעם אגוזי עדין שמשתלב מצויין ברוב המתכונים, אך לעיסת הזרעים לא תועיל בהרבה. הדרך הטובה ביותר לנצל את היתרונות התזונתיים של הזרעים היא לטחון אותם או להשרות אותם במים לפני השימוש.
אז מה עדיף להשרות או לטחון?
השריית זרעי הצ'יה משחררת אנזימים שאמורים להגן על הזרע, והופכת את רכיבי התזונה שבו לזמינים במהלך תהליך העיכול בגוף. כדי לשחרר את האנזימים יש להשרות את הזרעים ביחס של 1:10, כלומר 1.5 כפות זרעים על כוס מים למשך לפחות חצי שעה לפני האכילה.
טחינת הזרעים במטחנת קפה תשבור את הקליפה החיצונית ותהפוך את פנים הזרע לזמין עבורנו. זרעי צ'יה טחונים יכולים לשמש כתחליף נטול גלוטן לקמח. אם החלטתם לטחון כמות גדולה של זרעים מראש יש לשמור את הזרעים הטחונים בכלי אטום בפריזר, כדי למנוע תהליכים חמצוניים שיהרסו את האומגה-3 שבזרעים.
יש המון מתכונים מעולים שמכילים זרעי צ'יה ואתם יכולים להכין בקלות בבית על מנת לקבל את כל היתרונות הבריאותיים שבזרעים.
מתכונים שמכילים זרעי צ'יה:
- סמודי בננות עם ספירולינה, אננס וזרעי צ'יה
- סמודי סופר פוד עם בננות, אוכמניות וזרעי צ'יה
- פודינג שיבולת שועל – ארוחת בוקר לכל השבוע