לפני כמה שנים, כשהקינואה נכנסה לסופר ולתודעה, רבים נרתעו מהזרעונים הקטנטנים שנדמה היה שיעלמו מחיינו במהירות. אבל הקינואה, על שלל יתרונותיה הבריאותיים והקולינריים רק התחזקה מאז והפכה לחומר גלם אהוב ופופולרי בבתים רבים ולסופר פוד שרבים צורכים. בין אם היא מחליפה דגן או קטניות במנות כמו מג'דרה ובין אם כתוספת לסלט או לצד מנה בשרית.
אז מה כל כך בריא בה? הנה 10 דברים שאולי לא ידעתם:
- הקינואה היא מקור נהדר לחלבון והיא מעולה למי שבחר באורח חיים צמחוני או טבעוני ולמי שלא צורך מספיק חלבון. בכוס קינואה יש כ-8 גרם חלבון.
- הקינואה מכילה 9 חומצות אמינו החשובות מאוד לגוף וניתן להשיג אותן רק במזון ולא על ידי יצור של הגוף.
- לקינואה אחוז שומן נמוך כאשר רוב השומן הוא בלתי רווי ומסייע לבריאות כלי הגם והלב וחלקו ידוע כאנטי דלקתי. ב-100 גרם קינואה ישנם 120 קלוריות.
- לקינואה נוגדי חמצון אנטי אוקסידנטים העוזרים במניעת דלעת, סרטן ואף ידועים כנוגדי דכאון ומעטים את תהליך ההזדקנות. אם תשרו ותנביטו אותה מעט אף תגדילו את כמות נוגדי החמצון.
- הקינואה עשירה בסיבים תזונתיים ובכמות של כוס לא מבושלת, ישנם בין 17 ל-27 גרם סיבים תזונתיים (כמות גבוהה במיוחד) רק שימו לב שהכמות יורדת אחרי הבישול כי המים נספגים בתוך הקינואה. הסיבים תורמים לעיכול תקין, מניעת עצירות, איזון כולסטרול ולחץ דם.
- בזכות האינדקס הגליקמי הנמוך שלה, הקינואה מסייעת באיזון רמות הסוכר והפחתת תחושת הרעב בשל קצב פירוק הפחמימות במערכת העיכול ושחרור איטי של גלוקוז לדם. זאת גם הסיבה מדוע היא מומלצת בדיאטות רבות ובשמירה על אורח חיים מאוזן ובריא.
- הקינואה עשירה באשלגן, אבץ, ברזל, מגנזיום ויטמינים מקבוצת B, חומצה פולית שעוזרת במניעת אנמיה, חיזוק הזכרון ועוד. עוד ויטמנים ומינרלים שנמצאים בה: סידן, זרחן, וויטמין E.
- הקינואה נטולת גלוטן והיא נהדרת למי שרגיש לגלוטן או חולה בצליאק וניתן למצוא אותה גם בגרסת הקמח.
- לרוב תמצאו אותה בגרסה האורגנית.
- התכולה הגבוהה של ויטמין B2 שבה מסייע להקלה על מיגרנות וכאבי ראש.
- ויש גם סיבה קולינרית – הקינואה מקבלת בברכה כל טעם וכל תוספת שתשדכו אליה. מרטבים ועשבי תיבול ועד ירקות וחלבונים. בגלל טעמה הניטרליי וקלות ההכנה היא משתלבת מעולה בכל אורח חיים ומשדרגת המון מנות.
רוצים להכין? הנה מתכונים מעולים עם קינואה:
סלט קינואה עם עשבי תיבול, תרד ושקדים קלויים