יש שתי גישות לסופגניות בריאות. הראשונה: תבחרו יום, תלבשו את הבגדים הכי יפים שיש לכם וצאו למאפייה הכי טובה שאתם מכירים. תקנו שם סופגנייה מושחתת ומפנקת במיוחד, תצלמו אותה ותאכלו. לאט לאט, תתענגו על כל ביס ואז תחזרו הביתה ותפרדו מכל רעיון הסופגניות עד לשנה הבאה.
מהות הרעיון – עדיף לאכול סופגנייה אחת אמיתית ומפנקת, לא לזייף סופגניות אחרות ולא לעצור את עצמכם. לאכול, להנות ולחזור לשגרה בריאה.
הגישה השנייה מתמקדת באכילה מאוזנת יותר – סופגנייה אפויה בתנור מקמחים מלאים, עם עדיפות לאפייה ביתית ככה תוכלו להזמין מלא חברים ולחלוק איתם את העונג.
אז למקרה שהחלטתם ללכת על האפשרות השנייה, כמוני, הכנתי לכם מדריך שלם להכנת סופגניות אפויות מקמחים מלאים!
המדריך לסופגניות אפויות – שפויות יותר
קמחים ומה שבינהם
כבר יצא לי להכין מתכונים לסופגניות מקמח כוסמין מלא ומקמח חיטה מלא, שניהם משתלבים מעולה. חשוב להשתמש לפחות ב-50% מהקמחים במתכון בקמחים מלאים שעשירים בסיבים תזונתיים ויוצרים תחושת שובע וגורמים לסוכר לעלות בצורה מאוזנת יותר בגוף.
על מנת ליצור צורה יחסית עגולה ואוורירית חייבים לשלב גם קמח חיטה לבן, אחרת יוצא קצת פיתה (כן, ניסיתי).
נוזלים ומרקמים
בבצק של סופגניות יש להשתמש בחלב לסוגיו ולא במים, זה יוצר מרקם עשיר יותר של עוגה ולא של לחמניות. שימו לב שהבצק אמור להיות קצת יותר דביק בסוף הלישה מבצק שמרים רגיל לכן מוסיפים קצת יותר נוזלים.
שומן
אפשר להשתמש בכל סוג של שמן – משמן זית ושמן קוקוס ועד חמאה.
סוכרים
חשוב להשתמש בסוכר גבישי ולא נוזלי, אני ממליצה על סוכר קנים אורגני.
הסוכר הנוזלי (דבש, סילאן, מולסה וכו') מקשה על הבצק לשמור על הצורה העגולה.
ביצים
הביצים תורמות למרקם "עוגתי" ומפנק אך לא חובה להוסיף ביצים ואם אתם רוצים "לטבען" מתכון אפשר פשוט לוותר עליהן. אם החלטתם לוותר אל תשכחו להוסיף עוד קצת נוזלים.
שמרים
מומלץ להשתמש בשמרים טריים עם משפר אפייה, המשפר שומר על הלחות ועל התפיחה והשמרים הטריים מתמודדים יותר טוב עם החלב הקר לעומת שמרים יבשים.
לישה
הבצק דורש לישה ארוכה (לרוב מעל 15 דקות) במהירות הנמוכה ביותר של המיקסר עד שהוא מגיע לטמפרטורת החדר. אם הבצק נשאר קר לוקח לו המון זמן לתפוח.
התפחה בחורף
יצירת תא התפחה בבית – אפיית שמרים בחורף זה לא תמיד פשוט, הרבה פעמים מאוד קר בבית ולשמרים לוקח המון זמן לתפוח לכן כדאי ליצור תא התפחה. מכניסים קערת מים רותחים לתנור כבוי ומעליה מניחים את הקערה עם הבצק (מכוסה). המטרה היא להתפיח את הבצק בתוך מעין סאונת אדים.
להתפחה יש 2 יתרונות: 1. ההתפחה מהירה יותר. 2. הבצק שואב אליו את הלחות באוויר מהאדים ויוצא אוורירי יותר.
אפייה
אפייה שמדמה טיגון (רלוונטי גם ללביבות) – החלק הזה הכי חשוב, הטיפים האלה יוצרים את ההבדל בין אפייה רגילה לאפייה שמדמה טיגון. באפייה בה אנחנו רוצים לדמות טיגון יש לחמם את התנור על טמפרטורה יותר גבוהה מהרגיל – 190 מעלות (אם התנור שלכם ישן ולרוב לא מדייק במעלות אפשר גם לחמם ל-200 מעלות).
מצפים את הסופגניות בשמן שבחרתם – שמן קוקוס או שמן זית, גם לפני ההתפחה השנייה (אחרי שיצרתם כדורים) וגם לפני האפייה ואופים כ-10 דקות. הסופגניות יוצאות כהות יותר בגלל השמן ויש ממש מרקם של טיגון!
מילוי הסופגניות
גם במילוי אפשר למצוא הרבה פתרונות בריאים יותר, החל מריבות 100% פרי ועד ממרחים שיוצרים בבית. הנה 2 רעיונות מעולים:
ממרח חלבה ביתי
ממרח חלבה ביתי שמכינים ממש בקלות. רק לערבב וזה מוכן. מעולה גם לסנדביצ'ים
מצרכים
- 100 גרם טחינה מלאה גולמית
- 100 גרם סילאן טבעי ללא תוספת סוכר
אופן הכנה
-
מערבבים את שני המרכיבים עד לאיחוד.
ממרח שוקולד ביתי
ממרח נהדר, לא מתוק מדי, שגם ילדים מאוד אוהבים. החיבור בין הטחינה והקקאו יוצר טעם של שוקולד עם שילוב עדין של חלבה
מצרכים
- 100 גרם טחינה מלאה גולמית
- 100 גרם סילאן טבעי וללא תוספת סוכר
- 20 גרם קקאו אורגני
אופן הכנה
-
מערבבים את שני המרכיבים עד לאיחוד.
עוד רעיונות למילוי
מילויים של פירות טריים, ממרח תמרים ואגוזים, ממרח פרג, ממרחי שוקולד בריאים ואפילו ממרחים מלוחים כמו ממרח פסטו וגבינה. מניסיון שלי אם תפתיעו את הסובבים אתכם במילויים מיוחדים ושונים הם לא ישימו לב שזה בריא יותר ורק יתלהבו מהשינוי.
ציפוי לאחר אפייה
ניתן לצפות עם אבקת סוכר בדרך הקלאסית, במקרה הזה כדאי לפזר את אבקת הסוכר רגע לפני ההגשה, אחרת זה עלול להיספג בסופגנייה ותמצאו את עצמכם מפזרים על אותה סופגנייה מספר פעמים אבקת סוכר כמו שקורה ברוב המקומות שקונים בהן סופגניות.
אם רוצים לחסוך גם את הקלוריות האלה אפשר לפזר פירורי קוקוס, הם אולי לא נתפסים מעל הסופגנייה ונוטים ליפול אבל זה נותן את התחושה והמראה של שכבה לבנה מלמעלה כמו שאנחנו רגילים וחוסך את הקלוריות.
בתאבון וחג שמח ובריא יותר – בואו לבקר אצלי גם בבלוג בריאלי – אופים בריא יותר.
אריאל ברי בן חמו.